Zero-waste groentenafval

Ook al eet je zelfs de stengel van de broccoli, bij prei ga je de bijwortels toch moeten weggooien… Of toch niet?

De prei na 1 maand (links) en 2 maand (rechts). Klaar om op te eten!

Zoveel groenten kun je een tweede leven geven nadat je 9/10 van de groente opgegeten hebt! How?

Prei: Snij de groente ongeveer 5cm ver van de bijwortels af. Het hele bovenstuk gaat je gerecht in en het onderstuk leg je in een doorzichtige lange beker. Vul de beker zodat de stukken net onder water zitten. Of ongeveer toch, want ze blijven drijven. Zet deze op een zonnige plek.

Wortelpeen: Snij de wortel een halve cm van de bovenkant af. Dit deel zet je in een potje met compostaarde. Geef het vervolgens wat water en zet op een zonnig plaatsje.

Na een week begint het plantje te groeien. Benieuwt of ook de ondergrondse wortel groter wordt…

Pastinaak: Dit is een soort wortel, dus de werkwijze is hetzelfde als bij de wortelpeen.
Lente-ui: Ook een alliumsoort, dus volg dezelfde stapjes als de prei.

Helaas hebben twee bovenstaande het niet overleeft bij mij…

Bovendien lukt dit blijkbaar ook met selder, maar dit heb ik nog niet geprobeerd.

Zou hen een derde leven geven ook nog lukken? ๐Ÿ™‚

11 reacties

  1. Ma zo leuk! Je moet wel een beetje geduld hebben precies, maar het is gewoon al leuk als kamerplant en om naar te kijken! Die wortel ga ik is proberen, ik vind wortelloof sowieso al mooi, dus ik ga niet teleurgesteld zijn als er zich geen nieuwe wortel vormt ๐Ÿ˜‰

    • Ik zal je laten weten of ik een MEGA wortel krijg ๐Ÿ˜„ het is wel leuk om je preitje te zien groeien! Heb deze net in de soep gedaan en heb al 2 nieuwe staan. Ze groeien ongeveer anderhalve mm per dag ofz ๐Ÿ™ˆ

  2. Whoops, nooit geprobeerd haha! Ik heb wel vandaag sla op uit onze eigen moestuin, super leuk ๐Ÿ˜€

    • Mmmm! Heerlijk! Wel, dat is nu iets dat echt nooit lukt bij mij ๐Ÿ˜€ gewoon sla en tomaten, augurken, pompoen, pastinaak โ€ฆ gaan wel???

  3. Wij zijn niet zo’n grote prei-eters, maar dat wil ik toch wel eens uitproberen!

  4. Zo leuk he! Ik heb dit al eens met bosui en sla gedaan, de peen ga ik ook zeker een proberen ๐Ÿ™‚

    • Wooow! wist niet eens dat het met sla ook kon! was het dan ijsbergsla, kropsla, snijsla? Of welke gebruikte je? En in een beker water of in potaarde? ๐Ÿ™‚

  5. Pingback:#1 kotmoestuin-update – Inspiring Irisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *