#1 Plant – Paardenbloem

Vanaf nu begin ik een nieuw concept. In feite neem ik het ideetje een beetje over van mijn prof Plantkunde vorig semester. Zijn ‘plant van de week’ vond ik zo fijn, dus dacht ik ook aan iets leuks voor mijn blog: PLANT VAN DE MAAND. Elke maand stel ik 1 plant voor met elke keer een DIY of recept gekoppeld. Soms zal het een alledaags onkruid zijn (zoals nu het geval) met toepassingen die je misschien nog niet kende. Een andere keer verras ik je dan weer een onbekende Plantae.

Nu de eerste maand: Maand mei! Alles begint te bloeien! Het wordt ein de lijk weer een beetje warmer en de zon geeft weer een beetje warmte. Af en toe zie ik bovendien hier en daar gele stipjes in het gras: Taraxacum officinale (paardenbloem)! Dit ‘onkruid’ kom je overal tegen… Maar is het dan geen nuttige plant? In tegendeel dit is wat je er allemaal mee kunt doen:

De blaadjes zijn . Je oogst ze gewoon als snijsla. Knip (enkele) blaadjes af. Ze zijn een tijdje houdbaar in de koelkast. Heerlijk in salades, met couscous of pasta. [receptje onderaan]

Recept: Paardenbloempasta

Ingrediënten: 1 pers.

  • bord vol slablaadjes van de paardenbloem
  • 100g champignons
  • (volkoren) pasta
  • 150g tofu
  • Peper
  • Zout
  • Kerrie
  • Plantaardige olie

Bereiding

  1. Was de afgeknipte paardenbloemsla en maak ze droog.
  2. Zet de pasta op het vuur en kook gaar.
  3. Snij de tofu in blokjes en de champignons in halve schijfjes.
  4. Verwarm wat olie in de pan en bak je tofu er in. Kruid deze mer zout en kerrie.
  5. Neem een ander (of hetzelfde pannetje) en verwarm er olie in. Bak er je champignons en breng deze wat smaak bij met peper en zout.
  6. Giet de pasta af. Neem een bord en serveer er de paardenbloemsla bij, de champignons en de tofu erop!
  7. Als saus kun je je gerecht nog een boost geven met wat tomatenpassata of sojaroom.

Voila! Paardenbloemen zijn wel degelijk geen onkruid, maar een nuttige wilde plant… en lekker in salades!

Ps: de bloemen zijn ook eetbaar! Ze hebben een neutrale smaak met een opvallend zoet accent in het hart van de bloem. Hier zit alle nectar geconcentreerd. Voor de zoetekauwen!

6 reacties

  1. Wow, ziet er lekker uit. Ik ga mijn vader ervan overtuigen dat de paardebloem meer is dan wat onkruid. 😀

  2. 3 hoera’tjes voor de pisbloem! Ze zijn zo mooi ook he, ze fleuren je gazon direct op vind ik, al probeert iedereen ze er hardnekkig weg te krijgen. Zo’n originele pasta! Ik heb de blaadjes nog nooit als sla gegeten (ik bedoel rauw en in 1 stuk zonder ze te verknippen), is het niet erg bitter zo? 🙂

    • Hihi ja he! Pasta en tofu hebben een vrij neutrale smaak, maar met wat piesbloem en kerrie erbij geeft het een lekker pittige smaak aan je gerecht 😉 🍜

  3. Wauw, ik wist echt niet dat je ze kon eten! Ik weet niet of ik het ooit ga proberen, maar ik ben toch wel een beetje nieuwsgierig naar de smaak.

    • Als je nieuwsgierig bent.. Moet je het zeker eens proberen! 😄 why not? Groene bladgroenten zijn keigezond en je hebt er vervolgens geen cent aan uitgegeven 😉
      En als je dit nog niet wist, zal ik je volgende keer nog meer verrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *