Diy,  Garden

DIY moestuin

Yeeey! Eindelijk lente. Dat werd hoog tijd. Van die grijze winterdagen werd ik zo depri. Ik sloot me gewoon binnen op, omdat het er buiten zo grauw uitzag. Hele dagen zit ik dan binnen en geen straaltje zonlicht dat ik binnenkrijg. Nu dat daar verandering in kwam ben ik ook buiten weer actief creatief geweest.

Onze grond thuis is helemaal niets waard wat tuinieren betreft. Zand, zand en nog eens zand!! Gewoon grijs en geel! Niet de mooie donkerbruine aarde die ik  nodig heb. Dus…ik heb een vierkante meter moestuinbak gemaakt. (Alleen is hij ietsje groter dan een vierkant meter, zoveel te beter).

How I have done it?

Ik ben eerst houten planken gaan kopen. Eigenlijk had mijn ma dit al gedaan voor me, maar je hebt het wel nodig. Twee van ongeveer 0,23 op 1,20 m, de andere twee zijn bij mij ongeveer 1,80m. Zorg ervoor dat ze bestemd zijn tegen nat. Koop planken die een beschermlaag voor buiten hebben. Je hebt ook 4 korte dikke balkjes nodig. Zorg ervoor dat ze rechthoekig zijn en ongeveer 0,30 m lang.

Teken vervolgens gaatjes af op de plaats waar je wilt boren. 2 paar gaatjes (één bovenaan en één onderaan) aan twee kanten van de balkjes.. En vervolgens ook op diezelfde plek op de planken, zodat het mooi overeenkomt.

Boor de gaatjes.
Nu komt even een moeilijker stuk. Dit gaat het makkelijkst als je met 2 bent. De balkjes en planken aaneen vijzen. De ene houdt vast, terwijl de ander vijst. Doe dit ook met de boormachine, zodat je niet zoals mij begint te vloeken omdat je de vijzen er niet inkrijgt met de hand! Gebruik ook zeker vijzen die lang genoeg zijn. Ik kwam in de problemen toen mijn vijzen niet diep genoeg zaten.

Schep nu een brede put, ter grootte van je moestuintje. Dit is nodig, zodat je ook groenten kunt kweken waarvan de wortels dieper zitten. Denk maar bijvoorbeeld aan aardappelen en rammenas.

Leg een dik zeil in de put, zodat je goede aarde niet weer vermengd wordt met je zandgrond.
Zet je houten kader er rond. Schep tenslotte je put vol ‘goede aarde’. Ik gebruikte een mengsel van pure compostgrond en een miniem stukje gewone grond.

 

!!!Veel mensen hebben compostgrond op overschot. Vraag aan je buren of ze niet nog wat compost op overschot hebben. De kans is groot van wel. Ik heb het ook op de GIFT-facebookgroep van ons dorp gevraagd of er nog iemand wat had..En met succes! Ik kon al meer dan de helft van mijn bak vullen.

Als laatste kan je er je mini-serre in plaatsen, maar niet vergeten: Dan kan je eindelijk zaaien! Daar doe ik het voor. En tenslotte je eigen groentjes zien opkweken tot verrukkelijke gezondheidshapjes.

Groene groetjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *