Art

Going to night of the academie

Ja, eigenlijk heette het evenement gewoon Nacht van de Acadmies, maar ik vond dat dit inspirerender klonk voor een titel. Had je gisteren even veeeeel inspiratie nodig? Dan moest je meegaan met ons! Ik en Valerie zijn naar de kunstacademie in Sint-Niklaas gegaan en hebben fantastische dingen gezien. Deze is trouwens veel groter dan ons nederige tekenschooltje, maar dan niet wijzer ;).

Bij de inkom al werden we aangenaam verrast. Een man had een tekenmachine gemaakt. Je gaat op het zadel zitten en begint langzaam te trappen. Ondertussen begint het papier op de rol te draaien en vervolgens kan je met behulp van de hendeltjes de podloden op het papier laten dansen en zo je podloodlijnen de goede kant opsturen. Echt een geniaal idee! Ik had er al vaak gedacht dit te maken, maar dan mechanisch, met Lego Mindstorms, maar ik dacht ook van: “Ja, oke, dan heb ik er zoveel werk ingestoken om het te maken, maar wat kan ik er verder nog mee doen?…Niets dus. :p” Dus ik wou er mijn tijd niet insteken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze gang stonden ook beelden, je kent ze wel. Die van de Oude Grieken. Blijkbaar vond men deze gewoon te saai, dus heeft men ze wat opgesmukt. Groot gelijk hebben ze 😉 ze zagen er nu veel beter uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder was het er gewoon les, maar kon je in elk atelier een kijkje nemen om te bekijken wat men aan het maken was. In het programma stonden alle verschillende activiteiten die er doorgingen met de uren erbij. Ze werden zo precies als workshops aangeboden voor de bezoekers, maar eens we daar waren was de tentoonstelling meer bedoeld als een soort opendeurdag om rond te kijken. Maar dat maakte het niet minder, want ik had echt veel minder verwacht van de buitengewone en creatieve kunst die ik er uiteindelijk ontdekt heb.

Zo kwamen we in een klas waar tafels stonden met stikmachines en kinderen eraan zaten te stikken. Niet op stof, maar op papier! Eerst tekenen ze er een mooie tekening op en dan gaan ze er met de machine overheen zodat ze een gaatjespatroon bekomen. En amaai, ik verschoot ervan hoeveel plezier die kinderen daarin hadden! 😮

In het volgend atelier was men bezig met ‘body paint’. Erg origineel concept, maar niet echt mooi. Hoewel er een paar dingen fijntjes waren uitgewerkt die me wel aanspraken, maar derest miste precies wat talent. Grrr, hier mochten we ook niet meedoen, hoeveel interesse we ook toonden.

Maar er was één workshop waar we wel elke keer actief aan konden deelnemen: De Stripmuur. Eigenlijk was de bedoeling dat een bepaalde bezoeker de strip begint en de volgende er een prentje aantekent, en zo verder… Maar deze was omgetoverd tot een vrolijke muur vol crazy tekeningetjes!

Wat me het meeste aansprak was het mode-atelier! Amaaai het was net of ze eeuwig aan hun ontwerp bezig waren. Het is ook zoveel werk: ontwerpen, uittekenen, stof knippen, naaien… en dan maak je een fout… Maar de kettingblouse sprak me wel aan! Maar dit is kunst! Echt kan je het niet dragen 🙁

We zagen ook zoiets als foto-kunst. Ik weet niet hoe het gemaakt is, in het donker met een fotokopieerapparaat ofzo.

Schoenontwerpen doen ze er ook. Dit vind je echt nergens anders he? 😉

Toen we terug beneden kwamen kwamen we een vrouw tegen die zich in een tekenbut opgesloten had. “Wat bent u aan het doen?”, vroeg ik. “Ik ga het volhouden om 24u achtereen te tekenen.”
“Ja, zot!”, hoorde je me meteen denken. Steek je daar je tijd in? “Wat tekent u dan?”, vroeg ik. “Oh vanalles. Nu ben ik gewoon wat betekenisloos abstract bezig.”
Dit vond ik wel eens leuk om te zien hoe iemand zo’n initiatief neemt, maar zelf zou ik het niet doen, noway!

Ik hoop dat het volgend jaar ook doorgaat! Dan kan je ook eens meegaan. Ken je ook zo’n leuke creatieve evenementen in de buurt? Laat dan zeker een reactie achter! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *