Lifestyle

Litouwen | mijn reis: veel te beleven

Binnenkort komen de zomermaanden er weer aan. En ik ben waarschijnlijk niet de enige die reizen begint uit te stippelen en het vakantiegevoel helemaal naar boven komt. Ik heb roots uit Litouwen en daar ben ik trots op *op m’n Dendermondse roots ook niettemin*. Litouwen. Van uitgestrekte wouden tot prachtige meren. Er is genoeg te bezichtigen voor de fervente wereldbewonderaars! Ik neem je mee naar mijn vorige reis naar Litouwen.

reizen naar Litouwen

We vertrokken met de vlieger… Met het gezin mee, dus ik had geen keuze voor ecologischere optie.

Eens aangekomen in Vilnius, zie je niet veel verschil van het Zaventem waar we vertrokken. De enorme stadsomgeving loopt gewoon verder. Maar ga je nog maar een beetje buiten de stad, vind je bijna geen huizen meer terug. Leve de natuur!

meren en bossen litouwen

Als je vlieger in Vilnius aankomt, zit je al meteen goed. Deze hoofdstad heeft immers veel te bieden! Er bevindt zich een nieuw en een oud stadsgedeelte. In het nieuwe deel staan het parlement en historische gebouwen. In het oude stadsgedeelte vinden we tal van cafeetjes, kastelen en pittoreske prachtgevels terug. Om er te wandelen is zo gezellig!

Ik moet toegeven dat ik een verschrikkelijke cultuurbarbaar ben.
Maar dit Middeleeuws bouwwerk heeft me toch mijn aandacht getrokken. Aan het kleine dorpje Trakai staat het enorme kasteel met meer omheen gehuld. Je kan er als bezoeker van zowel het interieur als de tuinen bezichtigen. Erg leuk om langs de houten buitentrappen rond de binnenkoer naar boven te wandelen. De meren en bossen errond maken het plaatje van kasteel in de sprookjeswereld compleet. In de zomer kun je er bovendien waterfietsen en roeibootjes huren om helemaal weg te dromen in het golvende meer. En als je nog even tijd hebt voordat je naar huis gaat, pak je toch even een souvenirtje mee van de talrijke kraampjes.

Het dorpje Trakai zelf is ook een aanrader. Je kan er ten eerste je instagramfeed mee opkrikken mbv de kleurrijke huizen. Daartussen kun je de traditionele restaurantjes met het typische gerecht kibinas spotten (en eten). Vorige keer was ik nog vegan, dus heb ik er niet van gegeten. Maar mijn reisgenoten vonden dit heerlijk. Bekijk zeker mijn post over vegan in Litouwen.

Gediminas Tower

Vervolgens hebben we enkele dagen later de heuvel beklommen waar de Gediminas Tower staat. Vanuit hierop kun je over heel Vilnius kijken

Natuurlijk hebben we nog veel meer bezichtigd, maar mijn reis naar Litouwen is al jaren geleden. Mijn herinneringen laten me in de steek. Dus google gerust nog wat verder en wie weet stoot je op je volgende vakantiebestemming!

2 Reacties

 • Anne-Sophie

  Maar zo schoon dat dat daar is! Ik had inderdaad nog nooit aan Litouwen gedacht als reisbestemming, maar als ik het zo hoor is het echt wel de moeite waard en waarschijnlijk ook niet zo duur als Scandinavië en dergelijke. Ik ga er zeker eens meer over opzoeken en als ik concrete plannen maak, weet ik u te vinden voor tips! 😉

  • Iris

   Het is zeker niet hetzelfde als Scandinavië. Litouwen ligt qua infrastructuur wat achter op hun Noorderburen, maar de natuur (afgezien van de fjorden en noorderlicht) en bezienswaardigheden zijn even top!
   Maar ik kan je verzekeren dat het je veel goedkoper uit zal komen. Kledij kost er ongeveer hetzelfde als hier, het eten maar de helft. Qua hotels enz heb ik geen idee. Met de bus geraak je sowieso ook overal heel gemakkelijk (én zal zéker goedkoper zijn dan Scandinavië).
   Ook is Litouwen vooral heerlijk in de zomer, want in al die mooie meren kun je dan zwemmen en vaak kun je ernaast een zomerhuisje huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *