Food,  Lifestyle

Why vegan?

Nu, 11 juni ben ik ongeveer een half jaar enkel veganistisch aan het eten. Dit wil zeggen, geen vlees, vis of zuivelproducten. Zooooot denken de meesten. Dit is eigenlijk helemaal niet zot. Er zijn zoveel lekkere vegan gerechten! Je mist echt niets. Alles kan je gewoon vervangen.

 Bedenk maar eens hoeveel je je ecologische voetafdruk verkleint. Voor 1 kg rundsvlees is wel 15 000 liter water nodig. Dat zegt men dat langer dan 2 min. onder de douche staan schadelijk is, omdat je dan teveel water verspilt. Mijdt die vlees en zuivel dan. Dit heeft 100 x meer effect.

Waarom ook geen zuivel? Wel daar heb ik een zeer goede reden voor. De koeien die ervoor nodig zijn om melk te produceren stoten enorme hoeveelheden methaangas uit. Methaan is heeft een veel hoger broeikaseffect dan CO2. Dat wist je niet he? Ongeveer 25 keer zoveel. Bovendien is het geen pretje voor de beesten. Wanneer ik het dier op de weide zie grazen, valt me op dat de uiers bijna van het dier scheuren. Ze kunnen het met moeite dragen. En wanneer het winter wordt, worden ze met 5 in een stal gedropt, ter grootte van een keuken. Geen enkel bewegingsruimte!

Ik eet vervolgens geen vis, omdat men aan overbevissing doet. Binnenkort zit er helemaal geen leven meer in onze rivieren en zeeën.

Eieren komen ook niet bij mij in huis. De legbatterijen waarin ze moeten leven zijn ondraaglijk gewoon. Ze zitten daar men 20 kippen per vierkante meter. Het krioelt ervan. Ze lopen op en onder elkaar door. Hun leven is één grote lijdensweg. Bovendien zijn eieren helemaal niet gezond. Het verhoogt je cholesterolgehalte enorm.

Bovendien lokken de dierlijke eiwitten kanker uit. Hoe meer van deze eiwitten je inneemt, hoe hoger het risico is op darm- en leverkankers.

Zoveel duizenden kilo’s water en voedsel dat nodig is voor 1 kg vlees. Terwijl het helemaal niet nodig is. Er bestaat zoveel lekkers in de wereld, waarmee je het milieu helemaal niet schaadt. Waarom eten we die dingen dan niet?

Go green en maak af en toe eens veganistisch! 😀

5 Reacties

 • sandj

  Je bent dus gewoon vegetarier. Vegetariers eten geen dieren en dierlijke producten. Veganisten zijn mensen die de producten niet gebruiken, dus geen leer enzo.

  • sandj

   nee vegetariërs eten ook geen melk kaas en eieren, dan ben je een lacto-ovo-vegetariër.
   De definitie vegetariër is: geen dierlijke producten eten. De definitie veganist: geen dierlijke producten gebruiken.
   Volgende keer iets beter inlezen 🙂

  • inspiringirisje

   "Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen zijn verwerkt. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel in kaas, kwark ed. en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten. Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld. In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, eventueel !!!! aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren !!!!!. " @wikipidia 😉 en ik gebruik voor de tweede keer geen dierlijke producten.

 • sandj

  Wat wil je precies zeggen met die quote? Dat is precies wat ik zei.
  Vegetariërs eten geen dierlijke producten, veganisten gebruiken geen dierlijke producten.
  'eventueel !!!! aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren' reagerend op je quote dan ben je inderdaad een lacto-ovo-vegetarier. Het niet eten van eieren en melk maakt je geen veganist maar een vegetarier. Je bent pas veganist als je ook geen dierlijke producten gebruikt, maar dat heeft niks meer met voeding te maken.

  Zoals de geweldige bron @wikipedia zegt: Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten.
  Het verschil staat hier duidelijk uitgelegd: http://www.diffen.com/difference/Vegan_vs_Vegetarian

  Ik had niet door dat je helemaal geen dierlijke producten gebruikte, je zei alleen dat je geen leer gebruikt. Als je inderdaad ook geen an ben je inderdaad veganist. In je eerste zin maak je dat namelijk niet duidelijk: 'Nu, 11 juni ben ik ongeveer een half jaar enkel veganistisch aan het eten. Dit wil zeggen, geen vlees, vis of zuivelproducten.'dat is namelijk gewoon vegetarisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *