Lifestyle

Student Green To Do-list

Ik wil op alle vlakken zo groen mogelijk zijn, zonder het me veel extra moeite kost… Wat ik beter kan doen, wil ik beter doen. Helaas zijn er een aantal dingen die ik al ontdekt heb… maar nooit bij stilsta op het moment om het effectief toe te passen. Nu gaan we daar verandering in brengen. Hier mijn lijstje van groene toepassingen die ik in de toekomst wel zal gaan gebruiken:

Stoffen zakken/zakken herbruiken.
Elke keer dat ik in de supermarkt mijn fruit/groenten wil gaan nemen, bedenk ik weer: ‘Dehm, weeeeeral zakjes vergeten.’ En neem ik vervolgens weer nieuwe plastic zakjes. Nu heb ik zelf stoffen zakjes gemaakt. Lees hier hoe je ze ook kan maken. Perfect om er mee naar een winkel te gaan waar je je fruit zelf moet wegen. Je legt je aantal appels… gewoon los op de weegschaal, print je ticketje af, legt de appels in je zak en kleef het ticketje daarop. Bij winkels waar men aan de kassa weegt, hergebruik je dan plastic zakken, want de stoffen zakken wegen op zich al meer en dan zou je meer moeten betalen, wat niet de bedoeling is. Deze zakjes zijn ook handig voor thuis!

Groene zoekmachine
Ecologischer surfen zonder er veel voor te moeten doen? Gebruik Ecosia! Deze groene zoekmachine (vs Google) borgt veiligheid voor vierkante meters regenwoud met 80% van zijn winst. Momenteel staat de teller al op meer dan 6 miljoen bomen!

Plastic, afval en nog eens plastic en..
Niet enkel zakjes moet je saven. Je moet gewoon zo weinig mogelijk plastic afval creëren. Het wordt weggesmeten, maar het gaat niet weg. Het blijft en vervuilt alles!

Dus probeer ik ook zo min mogelijk verpakte spulletjes te kopen. Liever glazen flessen, onverpakt groenten/fruit. Gewoon zo weinig mogelijk van dat plastic. 🙂 Ook antiverpakkingwinkels zijn zo interessant. Hier wil ik ook meer komen. Ohne is er eenje in Gent.

Composteren
Groente -en fruitafval vergaat, maar niet als het in de gewone vuilnisbak terechtkomt. Dus composteer deze en geef het een nieuw leven in je moestuin. Spijtig zit ik momenteel op kot… Weet iemand hoe je op kot kunt composteren? (Zonder dat de stank in mijn kamer ondraagbaar wordt?)

Meer groen
Ik ben van plan meer plantjes in mijn kamer/huis te zetten. Ook mijn tuin krijgt een groene boost. Geen kale plekken meer, maar elke vierkante centimeter vol!

Meer 2ndhands
Waarom weer dingen weggooien als je ze kan hergebruiken? Zo wil ik zoveel mogelijk spulletjes 2dehands kopen, ipv elke keer nieuwe dingen. Ook alle spullen die ik thuis niet meer gebruik ga ik nu weggeven/verkopen. Handig hier voor zijn facebook-groepen. Typ in de zoekbalk ‘GIFT’ of ‘tweedehands’ en dan je gemeente en je zult er snel eentje vinden!

 Meer kan ik niet meteen bedenken… Ik doe namelijk al zoveel. Hier een overzichtje:

Plastic doosjes hergebruiken
Wanneer ik ijs of nootjes koopt zit dit toch altijd in een plastic bakje. Maar deze doosjes zijn stevig en echt zo handig om te hergebruiken. Stop met diepvriestuperware-potjes te kopen en hergebruik er die je al hebt! (Ook gebruik je beter stoffen zakdoeken, ipv papieren ;))

De fiets/openbaar vervoer nemen
Even naar de winkel? Neem de fiets! Goed voor je conditie en even verse lucht opsnuiven :). Bovendien ecologisch. Voor langere afstanden neem je dan de trein/bus en ondertussen kun je nog studeren. Voila! Tijd uitgespaard 😀

Geen etensrestjes weggooien
Heb je iets over? Eet het de volgende dag op! Maar smijt het niet weg om vervolgens iets anders te kopen.

Drink kraantjeswater
Dit is in België zo gecontroleerd en gezuiverd dat het heel gezond. Bovendien kan oud flessenwater restanten van het plastic bevatten…

 Be vegan
Methaanuitstoot, alle landbouw en waterverspilling die nodig is voor het voeder van vee. Not done! Bovendien is het dierenleed dat erbij komt kijken ook geen pretje. Lees er hier alles over.

Nodig je vrienden uit eten
Een grotere pot in één keer? Is minder energie nodig en gezelliger! Of hou een potluck 😉

Dit zijn allemaal mini dingetjes, maar elke klein dingetje maakt verschil.
Heb jij nog meer groene initiatieven? Laat zeker achter in een reactie 😉

2 Reacties

  • Anne-Sophie S

    Ik heb me ook al een "groene to-do-list" opgesteld voor het 2e semster. Ik wil vooral graag minder afval gaan produceren en heb me ook voorgenomen mijn herbruikbare groentenzakjes niet meer te vergeten (zooo herkenbaar!). Composteren op kot: ik doe al mijn groentenafval in een afsluitbare emmer (van kokosolie, die sluiten erg goed af) en neem die elke week mee naar huis. Een beetje veel gedoe, maar anders is het echt zonde om alles gewoon in de restafvalzak te gooien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *