Garden

Unknown Kitchen Garden

Momenteel zit ik op kot… En ik heb mijn moestuin thuis verlaten. Maaar… Er is een keimooie moestuin op onze campus die iedereen uitnodigd om er in mee te werken 😊 Elke donderdag wordt erin geplant, geoogst, gewied… De mensen die er aan meedoen zijn super tof, je leert een heleboel bij en je bent niet alleen. Vroeger deed ik het allemaaaaal alleen… Maar nu voel ik me zeker niet meer eenzaam. Er groeit hier bovendien veel dat ik nog niet kende en een aantal soorten die in mijn eigen tuin elke keer weer mislukten. Ik wil graag een overzichtje geven wat voor fantastische planten ik ontdekt heb:

Gele mini-tomaatjes
Deze hadden ze het jaar voordien al gezaaid en toen had men wel oogst. Tot verbazing zijn ze dit jaar terug gekomen met een zeer bloeiende oogst!

Zurkel
Nee, niet de zuurkool die je kent uit blik ofz op basis van witte kool met zuursel in… Maar een sla-soort op zich die een zure smaak heeft zoals de zuurkool die je kent.
Mierikswortel
Dit kende ik wel al van horen… Maar nog nooit geproefd. Nooit een hele hap van nemen! Smaakt zo straf, maar ik kleine touches is het een heerlijke smaakmaker. Smaakt wat naar een mengeling van straffe radijs, maar mijn medetuinierders vonden meer naar pickels. Zeer lekker bij aardappelpuree.

 

 

 

 

 

 

Citroenmelisse

Lijkt op munt, maar ruikt naar citroen. Evenals een kruid gebruikt in salades of om thee van te maken. ZIE RECEPTJE

Fantasie-rode biet
Onze rode biet had gekleurde ringen! Afwisselend roze en wit. Wat grappig was dat we de dag erna bij plantkunde leerden hoe dit kwam. Het zijn de steunweefsel en het vaatbundels, bestaande uit xyleem (staat in voor transport van water) en floeëm (staat in voor transport van suikers ed) die elkaar afwisselen. De witte ringen zijn de vaatbundels, het roze/rode is het steunweefsel, sclerenchym genoemd.

Apothekersroos
Deze vind je vaak langs de kant van wegen en staan in de zomer vol mooie roze bloemen. In het najaar blinken de rode vruchten in de zon. Ze hebben een zachtzoete smaak, maar zitten vol pitten. Deze eet je beter niet op. De schil er rond is wel perfect eetbaar. Mmmm

 

 

 

 

 

 

 

Snijbiet
Deze lijkt een beetje op sla. De bladeren afsnijden, in lange reepjes snijden en mee bakken in de pan. Bij aardappelen of wok.

Receptje voor citroenmelisse- /mieriksthee


Snij een blokje van een halve cm op 1 cm af van de mierikswortel. Snipper in kleine stukjes.

Neem een 5-tal blaadjes van de citroenmelisse.
Doe in een theebuiltje en zit dit in je theekop.
Giet er vervolgens kokend water op.
Laat 3 min. intrekken en klaar!

PS: Weet er iemand wat je met groene tomaten kan doen? Ze zullen niet meer rood worden denk ik…

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *