Food,  Lifestyle

Vegan delacies Lithuanian

Dit keer eens een typische vegan blogpost, maar niet enkel voor vegans!! Ik heb net een mooie reis beleefd. En dat in Litouwen. Een Baltisch land met tal van streekspecialiteiten.

Een soort broodring met een zacht smaak. Het smaakt naar melkbroodjes met een heerlijk kruidensmaakje erbij, terwijl er niet eens melk in zit, zelfs geen melkpoeder. Ze zijn zeer goedkoop en zijn meestal per 10 verpakt. Ook lekker als snack tussendoor!

Het donkere brood in Litouwen is zeker een must! Vooral omdat je er elke dag van kan smullen. Het heeft een zure smaak, omdat het in zuursel gegist is en niet in gist. Maar dat zure komt niet ten uitte als citroenzuur, maar meer zuurbitter, je moet het gewoon geproefd hebben. Het smaakt naar niets anders dat ik ken, dus kan het ook moeilijk uitleggen.

De enige echte blueberries groeien hier ook in de bossen. Je kan ze overal plukken en ze zijn er in overvloed!

De bossen staan hier in de herfst vol paddenstoelen. Dan kan je op paddenstoelenjacht gaan. Wij hebben dit geprobeerd, maar het seizoen was er nog niet, dus we hebben er slechts enkele gevonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

In Litouwen hebben ze speciale witte kaas, maar de vegan versie verkopen ze ook. Ik was meteen verrast! Ik heb ze in twee smaken gevonden. Met Provençaalse kruiden en met komijn. Dus heb ze meteen maar allebei meegenomen.

Vervolgens heb je een speciaal broodbeleg. Ook gemaakt van tofu en het wordt in kleine verpakkingen verkocht. Ik heb ze in 3 smaken gevonden. Traditioneel, Mexicaans en tartaar. Helaas zitten er niet veel proteïnen in. Ik kocht me de tweede.

 

 

 

 

 

 

Wat me opvalt is dat mijn nicht die hier woont, enkel bonen en soja als vleesvervanger kent. Dus geen quorn, tempé, edelgist of andere dingen…

Tenslotte heb je nog de vele pizzeria’s. Echt heerlijk! En die kun je gewoon zonder vlees en kaas vragen. Er zijn er zoveel. Zoals je in België in het centrum van de staf in elke straat 3 kebabzaken hebt, heb je in Vilnius in elke straat 3 pizzeria’s. Vreemd toch? Je zou denken dat dat meer iets Italiaans is. De meest bekende ketens zijn Chili pica en Charlie Pizza.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *