ronde broodjes
Food,  Lifestyle

Vegan in Litouwen

Dit keer eens een typische vegan blogpost, maar niet enkel voor vegans! Ik heb net een mooie reis beleefd. Ik heb in Litouwen alle veganistische gerechten geprobeerd. Ik neem je in deze post mee naar het Baltisch land.

Heerlijke broodjes

Ten eerste ontdekte ik een soort broodring met een zacht smaak. Het smaakt naar melkbroodjes met een heerlijk kruidensmaakje erbij, terwijl er niet eens melk in zit, zelfs geen melkpoeder. Ze zijn zeer goedkoop en zijn meestal per 10 verpakt. Ook lekker als snack tussendoor!

Het donkere brood in Litouwen is zeker een must! Vooral omdat je er elke dag van kan smullen. Het heeft een zure smaak, omdat het in zuursel gegist is en niet in gist. Maar dat zure komt niet ten uitte als citroenzuur, maar meer zuurbitter, je moet het gewoon geproefd hebben. Het smaakt naar niets anders dat ik ken, dus kan het ook moeilijk uitleggen.

donker brood

Lekkers plukken

De enige echte blueberries groeien hier ook in de bossen. Je kan ze overal plukken en ze zijn er in overvloed!

bos

De bossen staan hier in de herfst vol paddenstoelen. Dan kan je op paddenstoelenjacht gaan. Wij hebben dit geprobeerd, maar het seizoen was er nog niet, dus we hebben er slechts enkele gevonden.

paddenstoel

Smeersels

Wat me opvalt is dat mijn nicht die hier woont, enkel bonen en soja als vleesvervanger kent. Dus geen quorn, tempé, edelgist of andere dingen…

In Litouwen hebben ze speciale witte kaas, maar de vegan versie verkopen ze ook. Ik was meteen verrast! Ik heb ze in twee smaken gevonden. Met Provençaalse kruiden en met komijn. Dus heb ze meteen maar allebei meegenomen. Deze lijkt trouwens gewoon op tofu, maar het smaakt totaal anders.

vegan witte kaas

Ook hadden ze hier allerlei vegan broodsmeersels. Van deze soort lag er ‘aubergine’ en ‘mexicaans’. Ik heb de tweede smaak dan maar meegenomen. En heerlijk pittig was het. Ik zou het zo nog kopen.

Pizza’s

Tenslotte heb je nog de vele pizzeria’s. Echt heerlijk! En die kun je gewoon zonder vlees en kaas vragen. Er zijn er zoveel. Zoals je in België in het centrum van de stad in elke straat 3 kebabzaken hebt, heb je in Vilnius in elke straat 3 pizzeria’s. Vreemd toch? Je zou denken dat dat meer iets Italiaans is. De meest bekende ketens zijn Chili pica en Charlie Pizza.

pizza

Zo, kom je zeker eens als vegan in Litouwen? Je zult allesinds niet verhongeren.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *